maandag 3 april 2017

Wat eet ik vooral WEL tijdens mijn zwangerschap


Nourishing Traditions of baby & child care. Wat een fantastisch boek. Dit had ik echt niet willen missen en ik hoop dat elke moeder  het in handen krijgt. Want wat een stevig fundament kun je leggen voor jou kinderen om gezond (op alle vlakken) op te groeien.
Het gaat over het grootbrengen van kinderen in de leeftijd van 0 tot 28(!) jaar. Je leert er een bij het kind passende leefstijl van aan, hoe je omgaat met ziektes, verloop van de ontwikkeling fysiek en mentaal, welke rol voeding speelt en nog zoveel meer. En niet te vergeten: ook staan er fijne recepten in om alles gelijk handen en voeten te geven. Deze thema' s komen vaak in andere boeken ook voor, maar dit is echt anders dan anders. Ik heb het met grote ogen zitten lezen en viel van de ene verbazing in de andere. Hier hoor of lees je nooit over, maar het is zo waar en de moeite om het mee te nemen in jou opvoedstrategie. Wat fijn dat de eeuwenoude tradities die wij helemaal kwijt geraakt zijn weer beschikbaar worden door dit boek.

Het boek begint met 'hoe voed je jezelf voor, tijdens en na zwangerschap', wat mij betreft het belangrijkste gedeelte uit dit boek. Want hoe fijn is het als je weet wat je eten kan om echt gezonde, sterke, blije en heldere kinderen te krijgen.

Het is goed om te weten dat dit vooral gebaseerd is op de onderzoeken en conclusies van Weston Price. Hier lees je daar meer over.

Het verhaal rondom zwangerschap is erop gericht om kinderen te krijgen die een lichaamsbouw hebben die zo dicht mogelijk bij de menselijke blauwdruk komt. Een van de belangrijkste kenmerken is hierbij dat er een brede/ronde gezichtsvorm is, gevormd door brede kaken/tandbogen (niet alleen door bolle wangen) waardoor er genoeg ruimte is voor alle tanden en kiezen om kaarsrecht naast elkaar te staan. Doordat de bouw van de kaken zo is zal de rest van het lichaam (zoals een brede neus, brede schedel, sterke schouders, brede heupen, brede voeten etc.) in eenzelfde patroon aangelegd zijn. Er zijn veel foto' s van te vinden, vooral in het boek van Weston Price, het ziet er echt prachtig uit. Van sommige foto' s krijg ik tranen in mijn ogen, gewoon om de schoonheid die ik dan zie. Mensen vol glorie en kracht! Deze lichaamsbouw en een robuuste weerstand gaan hand in hand. Ook zijn mensen die op deze manier zijn grootgebracht helder van geest, hebben vaak een zachtmoedig en blij karakter en zaken als hun zicht, gehoor en kracht (uithoudingsvermogen) zijn vele malen beter dan wat wij normaal vinden. Ook zijn deze mensen altijd goed in staat om zichzelf voor te planten zonder moeilijkheden of complicaties tijden de zwangerschap of bevalling. Dat is wat ik mijn kinderen toewens, en ik heb daar best wat voor over.

Voor zo'n lichaamsbouw zijn specifieke voedingsstoffen nodigen en die zul je dus moeten eten. Want wat er niet is is er niet. In het huidige voedingspatroon, ook al denk je dat je best gezond eet, is er een ernstig tekort aan deze voedingsstoffen. Echt een heel ernstig tekort. En daarvan zie je overal om je heen het resultaat. Het gaat eigenlijk niet eens per se om gezond eten maar om voedzaam eten.

Wat een duidelijk voorbeeld (er zijn er nog veel meer) is van wat je er van terug ziet: scheven tanden.
De oorzaak van scheve tanden en de overvloed aan jongeren met een beugel heeft de oorzaak van verkeerde voeding (ondervoeding) van hun ouders voor en tijdens de verwekking en in de zwangerschap. Maar ook   verkeerde voeding voor het kind tijdens de hele periode van groei.
Het bestaat om als volwassenen 'pianokeys' tanden te hebben zonder een beugel gehad te hebben als je ouders kennis hadden van de juiste voeding en ze je daar jou hele kinder en pubertijd mee gevoed hebben. Want ook in de gehele groeitijd zijn er deze specifieke voedingsstoffen nodig om de juiste lichaamsbouw te houden. Krijgt een kind dit niet, dan gaat het lichaam om in de lengte te kunnen groeien mineralen etc. halen uit onder andere de kaken, waardoor er later niet genoeg ruimte meer is voor de tanden en kiezen. En je dus scheefstand krijgt, geen ruimte meer voor de verstandskiezen en door een versmald lichaam ook andere problemen kunt krijgen.
Hoera! Een beugel voor jou toekomstige kinderen is helemaal niet nodig als je zorgt dat jij de juiste voeding binnen krijgt voor en tijdens dat ze gemaakt worden, en dit voedingspatroon ook voort zet tijdens het opgroeien. 
Terug naar de blauwdruk. Wij zijn ontworpen met rechte tanden en een  prachtig gelijkmatig robuust lichaam. Baanbrekend ofniet ;) ik hou ervan.

Ik wil heel graag benadrukken dat ik alle baby's, kinderen en grote mensen PRACHTIG vind! Hoe hun gezichtsvorm of lichaamsbouw ook is. Daar gaat het helemaal niet om. Ik wil graag vertellen dat de blauwdruk die eigenlijk in mensen ligt anders is dan wat we nu meestal zien omdat ik iedereen een zo goed mogelijke gezondheid toewens.


Ik deel graag de richtlijnen die ik de afgelopen maanden zoveel mogelijk heb aangehouden en de komende maanden ook zeker blijf aanhouden. En schrik niet, het is nogal anders dan het advies van het voedingscentrum ;). De verloskundige waar ik pas was kreeg er helemaal een rood hoofd van toen ik vertelde wat ik vooral wel eet tijdens de zwangerschap hihi, ze was heel lief hoor.

Here it is:

• Levertraan om te voorzien in vit A en D
• 1 liter volle RAUWE melk/yoghurt dagelijks, bij voorkeur van grasgevoerde/biologische koeien.
• 4 eetlepels grasboter (roomboter 2.0) dagelijks
• 2 of meer verse eieren dagelijks van gezonde vrije uitloop/bio kippen
• Aanvullend eierdooiers dagelijks, toegevoegd aan smoothies, saladedressings, roereieren, etc.
• Ongeveer 100 gram verse lever, één of twee keer per week van gezonde dieren
• Vers wild zeevoedsel (geen kweekvis), 2 keer per week, in het bijzonder wilde zalm, schaaldieren en visseneieren
• Vers rundvlees of lam dagelijks, altijd geconsumeerd met het vet
• Vette vis of reuzel (vet van varken), voor vitamine D
• 2 eetlepels kokosolie dagelijks, gebruiken bij koken of smoothies, etc.
• Gefermenteerde groenten en dranken (zuurkool, kombucha, kefir, bietenkvass)
Bottenbouillons gebruikt in soepen, stoofschotels en sauzen
• Geweekte/gefermenteerde granen
• Verse groenten en fruit
*maak gebruik van biologische of onbespoten lokale producten

En wat mijd ik zoveel mogelijk:
•Transvetzuren ( gehydrogeneerde/geharde oliën/vetten )
Junkfood (kant en klare zakjes, pakjes, maaltijden, pizza’s, fast-food)
• Gefrituurde voeding (vooral in plantaardig gefrituurde)
• Suiker en geraffineerde granen (snoep, koekjes, gebak)
• Soja
• Frisdranken
• Cafeïne
• Alcohol
• Sigaretten

• Medicijnen/vaccinaties/voedingssupplementen

Ik heb dit lijstje van deze site en zij zetten er de volgende waarschuwing bij die ik ook erg ter harte neem: 
BELANGRIJKE WAARSCHUWING: Levertraan bevat grote hoeveelheden van omega-3 EPA, die een talloze gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals bloedingen tijdens het geboorteproces, als het niet gebalanceerd wordt door arachidonzuur (ARA), een omega-6 vetzuur gevonden in lever, eierdooiers en vleesvetten. Voeg alstublieft geen levertraan toe aan een dieet waaraan deze belangrijke dierlijke voeding ontbreekt. Het is belangrijk om ons dieet voor zwangere moeders in zijn geheel te volgen, niet slechts een deel ervan. Begin met dit dieet voor de zwangerschap! Deze voeding kan anders te zeer ontgiftend werken en dat is niet wenselijk tijdens de zwangerschap. Meer informatie (Engels): http://www.nourishingourchildren.org/Motherhood.html
En buiten deze dingen om drink ik ook een paar glazen Sole op een dag, gebruik ik veel slagroom en creme fraiche en ruimschoots grijs zout (keltisch) i.p.v. geraffineerd zeezout.

En wat ik heel belangrijk vind; het zijn richtlijnen en geen dieet waar ik me aan moet houden van mezelf! Ik kies heel erg voor vrijheid, maar vind het wel fijn om dit aan de hand van goed doordachte richtlijnen in te vullen. Ik vind hierin alle mogelijkheid die ik wil hebben om van alles mee te maken, te koken en te bakken. En echt te genieten van lekker eten.
Zoals je ziet staan er best wel veel dingen bij die normaal gesproken worden afgeraden te eten tijdens de zwangerschap, maar door de informatie uit de boeken die ik hierboven noemde zie ik deze voedingsmiddelen juist als onmisbaar. Ik gebruik ze ook niet lukraak of zonder er bewust mee bezig te zijn. Ik wil altijd zelf weten waar bijvoorbeeld de melk of het vlees vandaan komt, het liefst haal ik het zelf van de boer. Zodat ik kan zien hoe er te werk gaat en of het past bij wat ik hebben wil.
Oh en man en kind eten natuurlijk lekker mee van dit voedzame gebeuren, het is ook als je niet zwanger bent een prima lijstje om aan te houden om jou lichaam goed te onderhouden. En helemaal als je opgroeit erg belangrijk! Al zijn de hoeveelheden voor kinderen wel wat anders natuurlijk.
Maar omdat het best wel anders is loopt ik er nog wel eens tegen aan om dat allemaal in mijn eten te passen en meten. Ik ken ook nauwelijks mensen die dit ook doen, dus het is veel zelf uitzoeken. De ene week lukt dat beter dan de andere week (en dat is ook goed). Vandaar dat het mij leuk lijkt regelmatig een blogje te posten over hoe ik dat doe, elke dag 1 liter (!) rauwe melk bijvoorbeeld. En zal ik bij elk recept wat meer toelichten waarom ik het belangrijk vind om te eten of te drinken.
I hope you will enjoy!

p.s Er staat teveel in het boek 'Nourishing Traditions of baby & child care' om zo even in een blogje samen te vatten. Er staat zoveel rijkdom en wijsheid in, ook bijvoorbeeld over de ontwikkelingsfasen van het kind en hoe je die het beste ondersteund in je doen en laten maar ook over karaktervorming etc. Dus ben je geïnteresseerd zorg dat je het boek in handen krijgt. Volgens mij kun je hem al voor 15 euro bestellen bij de welbekende blauwe internetwinkel en misschien heeft de bieb hem zelfs ook wel. Laat deze informatie niet aan je neus voorbij gaan als je een kinderwens of kinderen hebt. Het is levensveranderend en in sommige gevallen echt levensreddend. 

' Let us grow big people' 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten