Knuffelen, vasthouden, een aai over de bol of borstvoeding geven: het aanraken van een baby of jong kind is eigenlijk iets heel natuurlijks. Maar wist je dat aanraking ook heel belangrijk is? Aanraken is een eerste levensbehoefte. Men komt steeds vaker tot de conclusie dat lichaamscontact heel positief werkt voor de ontwikkeling van de hersenen, het hormoonstelsel en de hechting van het kind aan de ouders.
Het ontbreken van, of een tekort aan lichaamscontact staat in verband met slechter groeien, vaak ziek zijn, slechter leren, het hebben van weinig lichaamsbesef, niet goed met stress om kunnen gaan, minder sociaal zijn en moeizamer communiceren.
Gelukkig worden de adviezen rondom babyverzorging en opvoeding steeds meer op dit inzicht aangepast; er wordt vaker geadviseerd om zo veel mogelijk huid-op-huid contact te hebben. Dit geld niet alleen voor de eerste uren en dagen na de bevalling, maar ook zeker voor de maanden en misschien zelfs jaren daarna.
Ook is babymassage weer in opkomst. Hoera!
Babymassage is een goede, leuke en makkelijke manier om meer en bewuster bezig te zijn met aanraken en lichamelijk contact.
Babymassage is in veel culturen een traditie, het hoort bij het leven en men doet dat gewoon. Ooit was dit in Nederland ook zo, er is nog naslagwerk van te vinden, maar tegenwoordig zijn dingen als babymassage en aanraking niet meer zo vanzelfsprekend. Er is generaties terug een trend gekomen die de nadruk legde op weinig aanraken, niet knuffelen, niet samen slapen, geen borstvoeding, geen draagdoeken en vooral de baby niet oppakken als het huilt. Ook heeft religie in de geschiedenis een ‘vies’ imago gegeven aan aanraken en lichamelijk contact.
De manier van denken van toen heeft vandaag de dag nog steeds meer invloed op ons dan we in de gaten hebben. Het stemmetje in ons hoofd dat we ons kindje verwennen als we bovenstaande dingen bewust wel doen.. We vinden aanraken soms zelfs eng of overbodig, we weten niet meer goed hoe het moet. Dat geeft aan hoe vervreemd we zijn geraakt van de natuur, van de schepping, van onze bron.
Juist baby’s en kinderen hebben liefdevolle en bewuste aanraking nodig. Bedenk maar eens waar ze vandaan komen: uit de buik van hun mama, waar ze al die tijd (schrik niet ;)) bloot waren. Ze voelde alle bewegingen, alle druk en ontspanning, het vruchtwater en de handen over de buik met hun blote huid. Met hun blote lijf. Fysieker, rauwer en puurder kun je het niet vinden. Ik geloof daarom dat het goed is om baby’s vast te houden, als het even kan huid-op-huid, ik geloof daarom dat het goed is om je kindje te dragen in een fijne zachte doek, ik geloof daarom dat het goed is om baby’s en kinderen vrij de toegang te geven tot mama’s borst of in ieder geval haar moederliefde en ik geloof daarom dat het nooit de bedoeling is om kinderen alleen te laten of te laten huilen. Dit alles tot de leeftijd dat ze daar zelf genoeg van hebben, want dan hebben ze gedaan wat ze moesten doen. Een kind zijn. Fysiek, rauw en puur. We kunnen onze kinderen helpen met een rustige overgang, een rustig afbouwen en een rustige opvoeding waarmee ze stabiele volwassen worden. Volwassenen die zichzelf zijn, vol zelfvertrouwen en die makkelijk bij hun puurheid kunnen omdat deze intact gelaten is.
Laten we weer gaan luisteren naar de natuur en met onze kinderen omgaan zoals ons instinct verteld hoe we dat het beste kunnen doen. Dat is gezonder en fijner voor iedereen!
Tijdens babymassage kun je gaan merken dat het je makkelijk afgaat, dat je gewent bent aan aanraking en je jezelf hier makkelijk in kan geven. Maar het kan ook zijn dat je dit lastig vind, dat je moet zoeken, en moet wennen. Dat is heel normaal! Want zoals ik schreef helpt onze cultuur niet echt mee om gewent te zijn aan aanraken. Hoe je het ook ervaart, het is allemaal geen probleem. Voel je welkom, jij doet dit samen met jouw kindje op jouw manier.
Waarom het wel de moeite waard is
Hier een rijtje van positieve lichamelijke effecten bij Babymassage:
- Leren reageren op signalen
- Ontspannen van het lichaam
- Warmte
- Afvoeren van afvalstoffen
- Vrijkomen van het gelukshormoon Oxytocine en endorfine
- Stimuleren van de bloedsomloop
- Stofwisseling in de cellen wordt verbeterd
- Buikkrampjes verminderen
- Verbeteren van zuurstoftransport (werking organen en spieren)
- Verbeteren van immuunsysteem (weerstand)
- Verbeteren van spijsvertering en eetlust neemt toe
- Verbeteren van de (senso)motorische ontwikkeling
- Verbeteren van de huid
- Stimulatie centrale zenuwstelsel
- Bevorderd productie van groeihormoon
- Begrenzing van het eigen lichaam leren kennen (eigen grenzen)
- Prikkelreductie / overprikkeling verminderen
Hier een rijtje van positieve emotionele effecten bij babymassage:
- Bevorderen van de hechting tussen ouder en kind
- Geven van geborgenheid en vertrouwen
- Zorgt voor meer zelfvertrouwen
- Vrijkomen van gelukshormonen oxytocine en endorfine
- Minder angst en onzekerheid, minder stresshormonen
- Geeft levensenergie (zin in het leven, wilskracht, genezing)
- Loslaten van stress
Wij hopen jou en jouw baby binnenkort te zien bij een van onze Workshops Babymassage!
Voor meer info, tarieven en aanmelden kijk je HIER
Babymassage Putten - Mountain Green
Geen opmerkingen:
Een reactie posten