donderdag 8 juni 2017

Bone Broth, zelf bouillon maken


Bone Broth - botten bouillon, is iets wat hier geregeld uit de keuken komt. Dit omdat het super voedzaam, makkelijk en lekker is. Ik vind het zo bijzonder eten; na een halve kop merk ik al dat het mijn lichaam voed en ik er kracht van krijgt. 
Ik vertel er graag meer over!

Het is echt iets van vroeger als ik er aan denk, zelf bouillon maken. Een oma met een grote rok en daarover een schort aan die staat te roeren in een grote pan bij het fornuis :) van dat beeld wordt ik al enthousiast, want ik hou van oude wijsheden! En die oma' s waren helemaal zo gek nog niet, wat botten bouillon is super voedzaam. Het maakt je lichaam sterk! Interessant ook dat dit eten nog veel verder terug gaat dan die van onze overgroot oma' s. Het is een eeuwenoude wijsheid en is altijd voedzame traditionele voeding geweest voor mensen uit allerlei volken. Echt 'oer-eten' dus. 
Hoe ik aan de liefde voor traditionele voeding kom lees je in dit BLOG.
Helaas weten weinig mensen nog maar hoe je dit klaar maakt. Zonde, want bouillonblokjes en gewone soepen hebben bij lange na niet dezelfde voedingswaarde en effecten als dit. Het is de moeite waard om dit voor jezelf en jouw gezin te maken! En gelukkig is deze oude wijsheid makkelijk in ons moderne leven te passen. Het kost relatief weinig tijd en een eenvoudiger recept bestaat haast niet. Het is een soort van -alles in de pan en niet meer naar omkijken- haha.

Ik gebruik deze bouillon in sauzen (ipv water of kant-en-klare bouillon), drink het als tussendoortje(in plaats van niet voedzame Cup-a-Soup), en ook is het een heerlijke basis voor soepen, zoals groente of kippensoep.

Wat is Bone Broth

De ingrediënten van dit lekkers zijn botten, groenten en kruiden. Ook kan er vlees aan toegevoegd worden. Botten bouillon krijgt je door de voedzame stoffen uit de botten te trekken, en daarbij helpen de groenten en kruiden er een goede smaak aan te geven.
De belangrijkste voedingsstoffen in Bone Broth zijn Collageen/ Gelatine en Aminozuren.
Met collageen bouwt en onderhoud jouw lichaam jouw huid, organen en gewrichten. Door het trekken van bouillon wordt collageen omgezet in gelatine, maar dit heeft dezelfde werking. Collageen is een eiwit dat je vind in de botten van dieren, zoals kip en rund.
Onder de groep Aminozuren vallen bijvoorbeeld proline, arigine, glysine, glutamine. Deze stofjes zijn op hun eigen manier goed voor spieropbouw en behoud, gezond bloed, ontgiften, goede nachtrust, beter geheugen, stofwisseling, kraakbeen en gewrichten en ondersteun de darmen. Zoals je ziet is zijn dit echt bouwstoffen voor jouw lichaam. En een goede anti-ager dus deze bouillon ;)

Voor opgroeiende kinderen is Bone Broth een haast onmisbare voedingsbron. Hun lichaam moet nog helemaal gebouwd worden, daarvoor zijn specifieke voedingsstoffen nodig en het wel of niet eten daarvan bepaald hoe sterk het lichaam uiteindelijk zal worden en hoe het eruit zal zien. Ook zul je merken dat jouw kindjes met dit soort voeding rustiger zijn, of beter gezegt zachtmoediger en helder. Het heeft dus ook zeker invloed op het onzichtbare, de hersenontwikkeling en karakter. En daarmee dus op een relaxt gezin.
Ik doe graag wat moeite om alle potentie die in hun zit er uit te halen, op een ontspannen manier. En daar is deze tactiek er een van. Ik zorg dat mijn kindjes goed gevoed worden, dat hun lichaam alle bouwstenen tot zijn beschikking heeft die nodig zijn, zodat er een krachtig lichaam en fijn karakter kan uitgroeien. En dat begint al tijdens de zwangerschap. Meer hierover schreef ik in dit BLOG.

Bij zieke/zwakke/misselijke gezinsleden is dit echt super spul! Een verkoudheid of griepje verdwijnt echt snel. Het is eigenlijk drinken met heel veel voedingsstoffen, ideaal als je je niet lekker voelt. Vooral kippenbouillon heeft speciale eigenschappen die hierbij goed werken.

Hoe maak je Bone Broth

Het trekken van botten bouillon is heel eenvoudig, en kost relatief weinig tijd voor wat het oplevert. Je kunt grote porties tegelijk maken en deze zijn heel goed in te vriezen in kleinere porties.
Hier het recept voor het zelf maken van, in dit geval kippen-botten- bouillon

What you need:

2 liter water
1 a 2 kilo kippenbotten met vlees eraan (kippenpoten,hele kip etc.)
2 el appelazijn
2 wortels 
2 stengels bleekselderij
1 ui
1 prei, alleen het donkergroene

Dit is een basisrecept, naar mijn smaak het lekkerste. Maar je kunt variëren wat je wil met de keuze in groenten, kijk wat je in huis hebt of wat er in de tuin groeit. Oh en natuurlijk kies is voor bio-buiten-kip!

How you do it:

Doe het water en de kip in een grote pan. Breng het aan de kook en laat het een half uurtje zachtjes koken. Schep de kip uit de pan en snijd het vlees van de botten. De botten doe je weer terug in de pan, het  vlees bewaar je voor als je uiteindelijk kippensoep gaat maken of voor in een ander gerecht.
Doe de appelazijn er bij in de pan en laat even een half uurtje staan. Snijd ondertussen alle groenten in grove stukken (jippie dat hoeft een keer niet netjes). Breng het water met de botten aan de kook en schep het bruine schuim eraf. Nu kunnen de groenten erbij en dit alles laat je minimaal 6 uur (maximaal 24uur) trekken op hele laag vuur met de deksel op de pan. Hoe langer je het laat trekken hoe meer smaak eraan zit en hoe meer voedzame stoffen er uit de botten getrokken worden. Ik loer vaak elk half uur / elk uur even in de pan en giet er water bij als dit nodig is. Uiteindelijk gebruik ik dus veel meer water dan die 2 liter. Als jouw tijd om is dan zeef je de bouillon (vergeet echt geen bak/pan/schaal onder het vergiet te zetten!! Whaaa), alle botten en groente kunnen weg. Nu heb je bouillon die je kunt verwerken tot soep of in kleinere porties kunt bewaren in koelkast of vriezer. In de koelkast is het een paar dagen houdbaar. Ik voeg geen zout etc. toe, dat doe ik pas als ik de bouillon ga gebruiken.

Thats it.

Beginnen met botten zonder vlees kan ook!
Soms houden wij botten over van een vorige maaltijd, dan start ik het recept, dan begin ik met de botten en water en appelazijn in de pan. Botten mogen hier niet maar zo in de prullenbak, eerst een uurtje of 8 in de pan ;)

In dit BLOG lees je hoe ik deze bouillon gebruik om kippensoep van te maken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten